Anne adaylarının çoğu için “Kaç haftalık hamileyim?” sorusu büyük bir önem taşır. Gebeliğe dair tüm hesaplamalar, normal bir gebeliğin 40 hafta yani 9 ay 10 gün sürmesi üzerinden yapılır. Ancak her bebek 40. haftada doğmaz. Gebelikte herhangi bir sorun olmadığı, her şeyin olması gerektiği gibi seyrettiği durumlarda bile bazı bebekler dünyaya erken, bazıları ise geç gelebilir.
Anne adayları hem kendilerini doğuma hazırlamak hem de hafta hafta bebek gelişimi takibini yapabilmek için “Kaç haftalık gebeyim?” sorusunun cevabını arar. Bu hesaplamalar, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını korumak adına son derece önemlidir.
Düzenli adet gören kadınlarda bir adet döngüsü, kanamanın başladığı günden bir sonraki adetin birinci gününe kadar geçen süredir. “Gebelik hesaplama nasıl yapılır?” sorusunun cevabı için bu süreyi bilmek önemlidir. Kadınlar arasında 21-35 gün arasında değişmekle birlikte, adet döngüsü genellikle 28 gün olarak kabul edilir.
Her adet döneminde yumurtalıklardan bir adet yumurta salınır ve bu yumurta doğru zamanda spermle birleştiğinde gebelik başlar. Adet döneminin başlangıcında hormonların salınımıyla birlikte yumurtalıklarda bir-iki yumurta büyümeye başlar ve bu yumurtalar 14 günlük sürecin sonunda çatlayarak rahime düşer. Bir adet döngüsü içerisinde gebelik gerçekleşmezse bir sonraki siklüs kanaması başlar.
İlişki tarihine göre gebelik hesaplama çok doğru bir yöntem olmamakla birlikte diğer yöntemler gibi ortalama bir süre verebilir. Spermlerin rahim içinde yaşam süreleri 72 saati bulabilir. Yumurtlamanın da genellikle adet başlangıcından 14 gün sonra gerçekleştiği kabul edilmekle birlikte bu öngörü her zaman doğru değildir. Planlı gebeliklerde dahi birleşme gerçekleştikten sonra döllenme hemen gerçekleşmeyebilir.
Son adet tarihine göre gebelik haftası hesaplamada gebe kalmadan önceki son adet tarihiniz önemlidir. Örneğin, son adet tarihinizin 7 Mayıs olduğunu farz edelim. Son adet tarihi hesaplamasına göre, son adet tarihinizin ilk gününden itibaren yani 7 Mayıs’tan bulunduğunuz tarihe kadar sayarak gebelik haftanızı hesaplayabilirsiniz. Bu yöntemle beklenen doğum tarihini hesaplayabilir ve “Kaç haftalık gebeyim?” veya “Son adet tarihine göre kaç haftalık hamileyim?” gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Tüp bebek gebelik hesaplamasında normal gebelikten farklı olarak döllenmenin hangi günde gerçekleştiği bellidir. Tüp bebek işlemleri sırasında da doğal adet siklüsü takip edildiği için embriyonun rahme yerleştirilme tarihi, son adet tarihinin ilk gününden iki hafta sonrasına denk gelir. Muhtemel doğum tarihi, embriyonun rahme yerleştirildiği güne 266 gün (yaklaşık 38 hafta) eklenerek hesaplanır.
Gebelik dönemi 3 aylık bölümlere ayrılarak değerlendirilir ve bu bölümlere trimester denir. Trimesterlar bebeğin gelişiminin ve gebeliğin takibinde önemli rol oynar.
Normal bir gebeliğin 40 hafta süreceği varsayılır. Ancak doğum her zaman bu 40 haftanın sonunda gerçekleşmez. Bazı bebekler erken, bazı bebekler de geç doğabilir. Doğumu neyin tetiklediği halen tam olarak bilinmemektedir. Son adet tarihine göre beklenen tahmini doğum tarihi hesaplama, en çok kullanılan yöntemdir. Son adet tarihinin ilk gününe 7 gün eklenip 3 ay çıkarılarak hesaplanan tarih sizin tahmini doğum tarihinizdir.
Gebelik haftasına göre doğum tarihi hesaplama tamamen güvenli değildir. Gebelik haftasına göre gerek kişiler gerek doktorlar aynı hesaplamalarla tahmini doğum süresini hesaplar. Ancak doğum 38-42 hafta içerisinde herhangi bir zamanda meydana gelebilir. Doğumu neyin tetiklediği günümüzde hala anlaşılamamıştır.
Sonuç olarak gebeliğin takibinde baz alınacak zaman, döllenmenin gerçekleştiği tarih değildir, çünkü döllenmenin ne zaman gerçekleştiği tam olarak hesaplanamaz. Son adet tarihinin ilk günü net olarak belirlenebilir bir tarih olduğu için gebelik haftası bu tarihe göre hesaplanır. Yani gebeliğin döllenme ile değil, yumurtanın siklüs başında olgunlaşmaya başlaması ile başladığı kabul edilir.
Gebelik haftası hesaplaması, anne adaylarının ve bebeklerinin sağlıklı bir hamilelik geçirebilmesi için büyük önem taşır. Haftalık kontroller ve ultrason ölçümleri ile bebeğin gelişimi yakından takip edilir. Özellikle son trimesterde doktor kontrollerini sıklaştırmak, bebeğin ve annenin sağlığını koruma adına kritik bir öneme sahiptir.
Siz anne adaylarına düşen görev, kontrollerinizi ihmal etmeyerek bebeğin gelişimini yakından takip ettirmek olmalıdır. Unutmayın, her bebeğin dünyaya geleceği zamanı kendisinin seçeceği en önemli gerçektir.
Gebelik hesaplaması ile ilgili daha fazla bilgi ve uzman desteği için Vita Altera Tüp Bebek Merkezi’ne başvurabilirsiniz. Hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için profesyonel destek almanız büyük önem taşır.