Tüp Bebek Tedavisi

Shape1
Shape2

Çalışma Saatleri

  • Pazartesi - Cuma 08:00 - 19:00
  • Cumartesi 08:00 - 19:00
  • Pazar Kapalı

Neredeyiz?

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi

Kadının vücudu haricinde gerçekleştirilen bu teknikte, laboratuvar ortamında embriyolar oluşturulur ve sağlıklı gelişim gösteren embriyolar rahime yerleştirilir.

Kimlerin Tüp Bebek Tedavisine İhtiyacı Vardır?

Tüp Bebek Tedavisinde Kadına ait faktörler;

  • Tüplerin daha önce bağlanması da dahil hasar görmüş veya kapalı fallop tüpleri
  • Başarısız aşılama tedavileri sonrası
  • İmmünolojik faktörler
  • Endometriozis bağlantılı infertilite
  • “Açıklanamayan” infertilite

Tüp Bebek Tedavisinde Erkeğe ait faktörler;

  • Zayıf sperm hareketleri (spermlerin iyi hareket etmemesi)
  • Zayıf sperm morfolojisi (şekilsiz sperm)
  • Düşük sperm sayısı
  • Menide sperm bulunmaması (Azospermi)
  • “Açıklanamayan” infertilite

Çalışma ve Hastaların Hazırlanması

Vita Altera, kişilere özel tüp bebek tedavi yöntemlerini tespit edip uygulamaktadır. Kısırlığın nedenlerinin tespiti, teşhis konulması ve tedaviye yönelik alternatiflerin araştırılması sırasında erkeğin sperm testi hormonları testis ultrasonu vs istenebilir ve gerek görüldüğü takdirde ürolojik bir değerlendirme yapılır.

Kadınlarda ise öncelikle genetik analizi , jinekolojik muayene yapılır. Sonrasında adet döngülerine bakılır ve hastanın geçmişine ait bilgiler alınır. Gerekirse ek testler(Rahim filmi ,genetik analiz vb..) istenir ve olası problemler incelenir. Hem biyolojik hem de psikolojik olarak her iki tarafın da sürece hazır olduklarından emin olunur ve bu işlem ile tüp bebek tedavisinin infertilite sorununa en doğru yanıt olduğundan emin olunur.

Yumurtalık Stimülasyonu

Adet döneminde başlanan ilaçlar ile yumurtalıkların uyarılması aşamasıdır. Hem sayı hem de kalite olarak oosit eldesinin en uygun seviyede olması için vajinal ultrason, kan testleri ve medikal kombinasyonlar ile izlenmesi gereken süreci uzman kadromuzla en etkili şekilde planlamaktadır.

Her hasta için tedavide hazırlık ortalama 10 ile 12 gün arasında sürmektedir.

Yumurta Toplama – Sperm Kapasitasyonu

Yumurta toplama işlemi, tedavinin bağışlanmış yumurta ile yapılmadığı durumlarda, çatlatma iğnesi uygulandıktan 36 saat sonra gerçekleştir. Hastalarımızın konforu açısından lokal anestezi kullanılmamakta genel anestezi ile en uygun ilaçlarla anestezi sağlanmaktadır. Ultrason yardımıyla yaklaşık 10-15 dakika süren bir yöntemle ince bir iğne kullanılarak vajinal yoldan olgunlaşmış yumurtalar alınır.

Bu operasyonun yapıldığı gün erkek partnerden ise meni örneği istenir.

Sperm kalitesinin iyi olması adına, örnek verildiği gün ideal olarak 3 ile 5 günlük cinsel perhiz önerilmektedir.

Bazen , erkek partnerden önceden alınan ve dondurulmuş sperm örneklerinin çözülmesi ve hazırlanması gereklidir. Aynı süreç donör sperm örnekleri için de geçerlidir.

Laboratuvar Ortamında Aşılama

Bu işlemde overlerden alınan yumurtalar vakit kaybetmeden spermle mikro enjeksiyon işlemi sonrası “embriyo kültür” ortamına yerleştirilir ve yaklaşık 24 saat beklemesi için bir inkübatöre konur.bir gün sonra ebeveynin kromozomlarını temsil eden 2 pronükleusun hücre içerisinde görülmesi başarılı şekilde yumurtanın döllendiğinin göstergesidir. Gelişmeye bırakılan embriyolar için hassas bir süreç başlar, bu süreçte nem, gaz konsantrasyonu ve ısı gibi önemli koşullardan dolayı gelişimi etkilenebilecek embriyolar için minimum temas ve hassasiyet gereklidir.

72 saatlik süreçten sonra, uzman embriyologlarımız hastaya döllenen yumurta sayısı , embriyo kalitesi ( 6-8 hücreli), blastosist transferinin yapılacağı 5.güne kadar embriyolara kültür yapılmasının uygunluk kriterleri hakkında açıklama yaparlar.

Uzmanlarımız nezaretinde ilerleyen tüp bebek tedavisinde, kliniğimizde genelde 5. Güne kadar gelişimiş blastokist embriyo transfer edilmektedir. Embriyoların hepsinin kromozom olarak normal olmadığının tespiti 5.güne kadar gelişim sürecinde gözlemlenir. Bu süreci sağlıklı yönetmek için preimplantasyon genetik tanı (PGT) önerilmektedir.

Öneminin yüksek olduğunu vurgulamak istediğimiz bu opsiyonların avantajları ve dezavantajlarını göz önüne aldığımızda, 3. gün embriyoları veya 5. gün blastosisti ile mi devam edileceği ebeveynler ile birlikte en sağlıklı karar uygulanır.

Embriyo Biyopsisi

Tüp bebek tedavisi sürecinde, uzman embriyologlar tarafından tanı amacıyla embriyolardan hücre veya hücrelerin alınması işlemine embriyo biyopsisi denir. Genetik laboratuvara gönderilen bu hücreler embriyoların genetik durumuna göre tetkik edilmek üzere incelenir. Anne rahmine transfer edilmeden önce bu teknik sayesinde sağlıklı embriyoların seçimi gerçekleşmiş olur. Böylece tespit edilen sağlıksız embriyolar(genetik veya kromozom bozukluğu) ayıklanmış olur.

ICSI – Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu

İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) olgunlaşmış yumurtanın içine bir adet spermatozoidin yerleştirilmesi işlemidir. Bu teknik, gelişen üreme tıbbı alanında bir devrim niteliğinde olup, daha önceden şiddetli sperm azlığı nedeniyle baba olamayan infertil erkeklerin ebeveyn olmasını sağlamıştır.

Ayrıca menide hiç sperm hücresinin görülmediği azospermi olgularında da genel anestezi altında scrotum (yani testislerin içinde yer aldığı torba) derisine yapılan bir kesi ile her iki testis dokusuna da ulaşılıp buralardan mikroskop altında örnek doku alarak , canlı sperm hücresi bulunduğunda ; bu sperm hücreleri de ICSI yöntemi ile yumurtaya enjekte edilip gebelik yapılabilmektedir. Bu yönteme mikroTESE denmektedir.

Embriyo Transferi

Genellikle, fertilizasyondan sonraki ve tedavinin en üst aşaması olan 2-5 gün arasında embriyo transferi gerçekleştirilir. Amaç, gelişimin son noktası olan yere yani anne rahmine, laboratuvardan alınan embriyonun aktarılmasıdır

Transfer işlemi; karından ultrasonografi yardımı ile rahimin içine embriyoların ince bir katater yardımıyla bırakılması ile gerçekleşir. Embriyo transferi ağrısız ve çoğu kez basit bir işlemdir. Sadece işlem esnasında idrara sıkışık olmak gerekmektedir.

Tüp Bebek tedavisi ile gelişen tüm sağlıklı embriyolar tek seferde rahim içine yerleştirilmez, bu konuda kanuni ve tıbbi bazı sınırlamalar vardır. Transfer sonrası elde kalabilecek embriyolar çiftin de onayı alınarak dondurulup saklanabilir. Embriyo dondurma işlemi için merkezimizce talep edilecek ücret dondurma ve 1 yıl saklama için geçerli olup , 1 yıldan sonra embriyolar saklanmak istenirse tekrar yıllık son derece ekonomik şartlarda embriyolar yıllarca saklanabilir.

Transfer sonrası, kliniğimizde bulunan serviste 30-60 dk arası istirahat edilmesi gereklidir. İlk gece fiziksel olarak rahatlamanız ve iyi dinlenmeniz çok önemlidir. Ertesi günden itibaren rutin hayatınıza dönebilir, uzmanlarımız tarafından size bildirilecek “yapılması ve yapılmaması gerekenler” listesine sadık kalmanız gerekmektedir.

Hazırlık aşamasında yeterli görülmeyen sonuçların gözlemlenmesi durumunda (progesteron seviyesinin yüksek olması veya rahim çeperinin yeterince kalın olmaması gibi) işlem yapılmaz ve yeni bir döngüye kadar embriyolar donmuş olarak transfer için saklanır.

Pozitif Gebelik Testi

Embriyo transferi sonrası 10-12 gün sonra kanda yapılacak bir gebelik testi ile tedavinin olumlu olarak sonuçlanıp sonuçlanmadığı kesin olarak anlaşılır. İdrar testi hekim açısından kesin sonuç veremediği için çok değerli değildir. Gerektiği durumlarda gebelik testinin tekrarı istenebilir.

Testin Sonucu Pozitif ve Artan Değerler Gözlemlenirse:

İlk 3 ay içerinde ilaç kullanımının mutlaka tüp bebek tedavisini yapan hekimin direktifleri doğrultusunda gerçekleşmelidir. Çünkü özellikle progesteron hormonu içeren ilaçlar erken kesildiğinde düşük gerçekleşebilir , gebeliğin ilk 8-10 haftasında gebeliğin devamı kadının vücudunda yeterli miktarda progesteron hormonu olmasına bağlıdır. Testin pozitif olarak sonuçlanmasından yaklaşık 2 hafta sonrasında vajinal ultasonografi ile gebelik kesesini görmek mümkün olur.